Allmänt om Heavy Metal

Alla människor på den här planeten gillar säkert musik i en eller annan form, och genrerna inom musiken har svängt upp och ner genom åren. Efter att rocken slog igenom med dunder och brak ville många bara ha mer och mer. Många tyckte helt enkelt inte att den pop och rock som erbjöds var tillräckligt hård och ville ha mer sköna melodiösa gitarriff och trumsolon. Efter rocken och popmusiken utvecklades därför hårdrock och Heavy Metal. Heavy Metal är en genre av rock som hade sin storhetstid under 1980-talet i större delar av västvärlden och många band är fortfarande stora och aktiva än idag. Det brittiska Heavy Metalbandet Iron Maiden säljer till exempel i stort sett alltid ut sina konserter i Sverige, oavsett om de uppträder i Stockholm eller i Göteborg.

Heavy Metal kallas ibland endast för metal och utvecklades runt 1970 främst i USA och i Storbritannien. Musiken är starkt inspirerad av psykedelisk rock och blues som de sedan utvecklade med ett tyngre “sound”, långa gitarrsolon och fräcka basgångar. Det är inte ovanligt att Heavy Metalband har två eller ännu fler gitarrister i bandet för att kunna täcka upp alla avancerade riff som demonstreras i låtarna och melodierna. Jon Pareles från New York Times  har bland annat beskrivit genren som en underkategori till hårdrock med mer brutal kraft och mer spektakulära framträdanden.

De första stora Heavy Metalbanden som var enormt viktiga för genrens utveckling var bland annat band som Black Sabbath, Deep Purple och Led Zeppelin. De drog väldigt stor publik och genren utvecklades sedermera ytterligare av bandet Judas Priest i mitten av 1970-talet. Därefter anslöt Motorhead och adderade en slags punkighet till genren.

I slutet av 1970-talet kom en ny våg inom genren fram i Storbritannien som kommit att forma hur man ser på Heavy Metal idag. Denna våg kallades och kallas fortfarande för New wave of British Heavy Metal och brukar förkortas NWOBH. Det var med den här vågen som band som Saxon och Iron Maiden äntrade scenen och de kom snart att revolutionera genren.

Heavy Metal har under sin framväxt fått utstå en hel del kritik, inte minst i kristna kretsar. Ett särskilt stildrag inom Heavy metal är nämligen att man sjunger om djävulsdyrkan och satanism samt att männen ofta hade svarta kläder med nitarmband och långa kläder vilket sågs som oerhört obscent i många kretsar. Det finns ett klassiskt inslag i ett svenskt debattprogram kallat “Svar direkt” där den nu mer avlidne programledaren Siewert Öholm intervjuar en hårdrockare om det satanistiska heavy metalbandet W.A.S.P. Detta klipp  används ofta i Sverige som ett avskräckande exempel på den moralpanik som kan uppstå i många skilda sammahang.

Idag är dock Heavy Metal en stor och erkänd genre som man ofta kan höra spelas på radion även i de mer försiktiga kanalerna. Men man ska veta att vägen till acceptans har varit lång och krokig för genren.

bezel