Heavy metal – En gren av rocken

Heavy Metal är en musikstil och genre från rocken och började formas från slutet av 1960-talet till början av 1970-talet. På den tiden startade genren mest i USA och Storbritannien. Idag kan Heavy Metal även kallas hårdrock där gitarrerna spelas med distortion, ett spelsätt med kraft och mörka sångröster som dominerar musiken.

Kända nutida musikgrupper inom Heavy Metal

Från början var de första Heavy Metal-grupperna få och de första som startade var Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple. Idag finns det en mängd andra band med ett annorlunda sound än dåtidens band. Under 80-talet regerade bland annat Metallica, Kiss och Iron Maiden och idag finner vi artister som Marilyn Manson, Slipknot, Linkin Park eller till exempel Evanescence. Det finns idag en mängd andra Heavy Metal grupper och en del faller på gränsen inom subgenrer. Metal är en gemensam nämnare till fler grupper, men gruppen Evanescence skulle snarare hamna under subgenren Gothic Metal. Sounded är nästan detsamma som all metal, men med inslag av av gotisk mystik i musikvideos och vissa operainfluenser i låtarna. Som med all musik man lyssnar på, är musiken mer häftig att uppleva med en bra ljudkvalitet. Genom professionella teknikprylar med hög kvalitet kan man finna riktigt bra hörlurar eller högtalare när man ska lyssna på sina Heavy Metal-band!

Svenska Heavy Metal-band

I Sverige har vi en hel del riktigt bra Heavy Metal band som kanske inte alla känner till. Det finns

bra Heavy Metal-band i Sverige som verkligen kan leverera sin musik med hög kvalitet och bra låtar! Inom de svenska grupperna finner vi bland annat Dark Tranquillity som är ett mer melodiöst band och grundades 1989 i Göteborg. Vi finner även bandet “Ghost” som grundades i Linköping 2008. Det som utmärker bandets image är att de alltid bär utklädnader och intressanta, surrealistiska masker. Bandet Bathory är ett annat känt svensk Heavy Metal band som är ett av de mest inflytelserika banden som kommit ut i Sverige. Andra unika grupper som Katatonia, At The Gates, Dark Funeral, Meshuggah, Opeth, Bathory eller candlemass tillhör några av de bästa banden man finner i Sverige.

Musikstilen Heavy Metal består av långa gitarriff och karakteriseras av mörka, svarta och dramatiska kläder, maskulina influenser och musik i distorsion. Heavy Metal kan ibland missförstås genom sitt “mörker” men är en musikalisk konstform precis som all annan musik. Ofta har Heavy Metal mycket känslor i sina texter och speglar ett budskap till åhöraren. Genom Heavy Metal skapar man dramatiska känslor och lidelsefulla texter som kan nå djupet hos många själar om man lyssnar på texterna.

bezel