Historien om Heavy Metal

Det kan ju tyckas att Heavy Metal alltid har funnits, men så är det faktiskt inte. Musikstilen är en del av hårdrock och började sitt intåg under slutet av 1960-talet och då från början i USA och Storbritannien. Heavy Metal har sina rötter i den psykedeliska rocken och bluesrock, som banden sedan skapade med sitt speciella sound för musikstilen. Soundet är massivt och tjockt samt har en hög distorsion som har blivit förstärkt. Heavy Metal förknippas med långa häftiga solon på gitarr och musiken är högre än normalt. Själva musikgenren sätts i samband med machism, aggressivitet och framför allt maskulinitet.

Kläder är mycket speciella inom Heavy Metal med läder och nitar som går att köpa överallt och bland annat på Outletsverige eller liknande. Du kan annars söka på olika sajter på nätet efter coola Heavy Metal-kläder. Svårare än så behöver det inte var för att fixa din outfit. Sedan är det bara att sätta igång och spela så att fönster skallrar och grannarna skräms.

Första banden

De första Heavy Metal banden som slog genom och blev favoriter hos musiklyssnare är bland annat Black Sabbath, Led Zeppelin, Thin Lizzy och Deep Purple. De blev pionjären inom musikstilen och håller på att spela till och från och vissa av dem spelar fortfarande på.

1980- och 1990-talet

Under 1980-talet slog glam metal genom med grupper som Poisen och Mötley Crüe, men det kom också mer aggressiva Heavy Metal-stilar som exempelvis trash metal som Megadeth, Metallica, Anthrax och Slayers som spelade på undergroundscenerna. Andra stilar som också dök upp under 80-talet var black metal och death metal.

Från mitten av 1990-talet kom det ytterligare stilar som groove metal som exempelvis den Pantera spelar och nu metal som banden Korn, Slipknot och Linkin Park. Dessa stilar blev uppblandade av några element från hiphop och grunge.

Dessa var bara några av de musikstilar i genren Heavy Metal och oavsett vad du lyssnar på kan det inte vara en dålig musikstil, oavsett vad andra säger till dig.

Heavy Metal kultur

Det är så att Heavy Metal oftast har klassats som en subkultur och är en motsats till mainstreaming som dominerar inom populärkulturen. Stereotyperna för denna musikstil är en headbangande tonåring som har skruvat upp volymen till max. Men denna förutfattade meningen är det bara de som sysslar med populärkultur som har. För numera tillhör även Heavy Metal mainstreaming inom rockmusik då de flesta faktiskt lyssnar på band som Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Hammerfall, Iron Maiden, Metallica med flera.

Några som har underlättat denna framgång för Heavy Metal, är den finska gruppen Lordi som vann Eurovision Song Contest år 2006 och banade vägen så att fler människor fick upp ögonen för Heavy Metal och dess kultur.

bezel