Om Alice Cooper

En annan viktig karaktär inom Heavy Metalvärlden är Vincent Damon Furnier som kanske är mer känd som Alice Cooper. Han är en sångare och låtskrivare från USA och föddes i början av 1948. Till en början var Alice Cooper namnet på ett band där Furnier var sångare men eftersom han var frontfigur och sångare i bandet blev han alltid mer förknippad med bandnamnet. Efter att bandet splittrades år 1974 bytte Furnier därför namn till Alice Cooper och det är numera hans officiella namn.

Alice Cooper  har varit en stor inspiration inom rock och metalvärlden och lade grunden till den så kallade skräckrocken som sedermera utvecklades av artister som Marilyn Manson. Hans shower utmärks av mycket teatrala scenframträdanden med skräcktema. Man ser exempelvis rekvisita så som elektriska stolar, levande ormar och giljotiner på hans konserter. Många andra band inom genren har nämnt Alice Cooper som inspiration och förebild, exempelvis det tysta industrirockbandet Rammstein och inte minst KISS.

Den kanske mest kända låten med Alice Cooper är “Schools Out” som brukar sjungas på skolavslutningar runt om i hela världen. Alice Cooper är fortfarande aktiv och har även deltagit i många filmer.

bezel