Om Iron Maiden

Ett av de mest kända och uppskattade banden inom Heavy Metal är Iron Maiden. De tillhör den andra vågen av Heavy Metal (New Wave of British Heavy Metal) och uppskattas förutom metalfansen även av personer som inte annars är särskilt förtjusta i genren. Namnet “Iron Maiden” kommer från det tyska tortyrredskapet med samma namn (på tyska Eiserne Jungfrau) som sägs ha varit en slags kista med utstickande vassa föremål på insidan där man stängde in och på så sätt torterade folk.

Iron Maiden  startades i östra London år 1975 av bandets basist och främsta låtskrivare Steve Harris. Steve Harris är också den enda originalmedlemmen i bandet. Bandet har varit mycket produktiva under sina år och de har släppt total 38 olika album varav 16 studioalbum. Bandet består av 6 stycken medlemmar med Steve Harris på bas och bakgrundssång, Adrian Smith, Dave Murray och Janick Gers på gitarr, Nicko McBrain på trummor och Bruce Dickinson som sångare.

Bandmedlemmarna har bytts ut ett antal gånger genom åren men har haft sin nuvarande utformning de senaste 20 åren. Skaparen av bandet Steve Harris menar att bandet nu är komplett och att det är precis som han vill ha det.

bezel