Stilen inom Heavy Metal

Precis som inom många andra genrer inom kulturen uppstår det ibland subkulturer. Heavy Metal är verkligen inget undantag, tvärtom. En person som lever för Heavy Metal är lätt att känna igen eftersom stilen är väldigt speciell och distinkt. Typiskt för en person som gillar Heavy Metal är bland annat det långa håret som ofta når ner över axlarna på både killar och tjejer. Dessutom har de ofta jeansvästar med tygmärken från olika band inom genren samt nitarmband och trasiga jeans. Annat vanligt är att man använder kängor och svart läder. Journalisten Nader Rahman menade i The Daily Star  att det långa håret gav fansen the power they needed to rebel against nothing in general 

Något som är utmärkande för just Heavy Metal är att banden under sina konserter ofta har väldigt visuella inslag, pyroteknik och andra scenframträdanden. Det är sällan ett band står stilla under en konsert och det brukar rinna svett över hela scenen efter att en spelning är över. Ett exempel på ett återkommande visuellt scenframträdande är bandet Iron Maidens maskot “Eddie” som vid varje konsert äntrar scenen på ett eller annat sätt. Ibland på väldigt avancerade sätt. Bland annat har han dykt upp som en stor robot på vissa spelningar. När Eddie äntrar scenen brukar även bandmedlemmarna på låtsas slåss i en tvekamp mot Eddie vilket i slutändan gör att maskoten lämnar scenen.

Det finns ett generellt och universellt tecken som används av människor inom Heavy Metal över hela världen och det är att man knyter alla fingrar i händerna förutom lillfingret och pekfingret så att handen ser ut som ett huvud med horn ovanpå. Det kallas för djävulstecken och har att göra med den satanism och djävulsdyrkan som utmärker genren. Tecknet kan alltid ses på konserter inom Heavy Metal och används ibland också bara som ett slags coolt uttryck.

Sammanfattningsvis kan man säga att stilen inom Heavy Metal till stor del utgörs av teman som skulle kunna kopplas till klassisk skräckfilm. På de olika bandens skivomslag kan man ofta se teman som död, jävlar, demoner och tortyrredskap. Det är en slags image som inte bör tas för seriöst. Tyvärr har det förekommit att tematiken under vissa former av metal har urartat något. I Norge skedde exempelvis ett antal kyrkobränder och mord som kunde kopplas till den mer extrema genren Black Metal.

Publicerad i Okategoriserade
bezel