Heavy Metal med jultema

Det är få musikgenrer som på ytan passar så illa med julen som just Heavy Metal. En genre som till stora drag ägnar sig åt att göra hård, maskulin och osentimental musik. Det betyder såklart inte att det saknas band och artister som försökt fånga julstämning med tunga gitarrer. Hur väl de lyckats lämnar jag till dig att avgöra.

Är jultröjor metal eller inte? Ni vet de där tröjorna med fulsnygga stickade tröjorna med färgglada motiv. Förmodligen inte. Däremot passar de väldigt väl ihop med julen som ska vara en varm och mysig högtid – precis som en jultröja. Hos Partykungen.se hittar du ett av nätets största, och bästa sortiment av Jultröjor,

Rob Halford – Winter Songs

Rob Halford är till vardags mest känd som sångaren i ett av de mest inflytelserika metalbanden någonsin: Judas Priest. Man får anta att hans bandkamrater i Priest inte var särskilt sugna på att spela in en skiva med jullåtar. Han menar också att även metalheads behöver julmusik och det har han väl rätt i. Det ska sägas att Halford frångår traditionen, du hittar inga julklassiker här. Istället har sångaren utmanat sig själv att skriva ett gäng egna julklassiker.

Christopher Lee – A Heavy Metal Christmas

Christopher Lee är väl annars mest känd som skådespelare, inte minst som Saruman i Sagan om ringen-trilogin. Han var uppenbarligen en skön individ (han dog för några år sedan) vilket visas inte minst av att han över 90 år gammal började släppa skivor med habil musik i metalgenren. Inom nämnda genre verkar det som att Lee är en av de mest hängivna leverantörerna av tung julmusik. Två album med julkänsla blev det av skådespelaren, det främsta av dem är A Heavy Metal Christmas från 2014.

Twisted Sister – A Twisted Christmas

Idag är det svårt att tänka sig att Twisted Sister var ett av de mest kontroversiella metalbanden när det begav sig på 80-talet. Särskilt om man hört deras julplatta. Plattan består av totalt 12 låtar och blandar egenskrivet material med klassiker som White Christmas och I Saw Mommy Kissing Santa Claus.

Spinal Tap – Christmas with the Devil

Få band har lyckats så väl med att på ett (antar jag) kärleksfullt vis göra parodi på en musikstil som tar sig själv på så stort allvar som metal. Christmas with the Devil är en låt som går att hitta på Break Like the Wind, ett album bandet släppte 1992.

King Diamond – No Presents for Christmas

Danske King Diamond släppte den här singeln med jultema 1985. Låten är särskilt värd att notera inte bara för att det är en jullåt av en skräckrockare, det är dessutom en av hans mest välkända låtar. Trummorna på inspelningen hanteras av ingen mindre än svenske Mickey Dee.

bezel