Rätt klädd för heavy metal?

Hårdrocken är en musikstil som länge uttryckt en viss attityd, där utseende och framtoning är i stort sett lika viktigt som själva musiken. Alldeles i hårdrockens början var inte detta fullt så accentuerat; rockmusikerna runt 1970 såg i stort sett likadana ut med långt, lite stripigt hår och utsvängda brallor. Det var inte självklart att särskilja en medlem från Deep Purple och en medlem från The Beatles, såvida man inte kände till personen ifråga förstås. Imagen var i mångt och mycket densamma.

Utbrytarrock

Det var i samband med att hårdrocken utvecklades under 1970-talet som musikstilen blev mer uttrycksfull. Säkert fanns en önskan om att bryta sig ur mainstream-rocken och visa med all önskad tydlighet att man representerade något annat – något tuffare. Idag är det inte lika svart eller vitt; du kan vara en hårdrockare klädd i väst eller något annat klädesplagg som du själv tycker passar. Är det den klädseln som önskas, eller något annat snyggt till vardags eller fest, kan du hitta många kvalitetsplagg hos Best of Brands. Här hittar du en utsökt samling plagg från kända varumärken, oavsett om det är en väst eller något annat du är ute efter.

Judas Priest som stilbildare

I takt med att heavy metal ökade i popularitet var det många musiker som ville uttrycka den tuffa stilen på fler sätt än genom musiken. Särskilt band från den brittiska metal-vågen från slutet av 70-talet ville särskilja sig från punken genom det visuella. Ett tydligt exempel på detta är Judas Priest med sångaren Rob Halford i spetsen, som från att ha haft en ganska intetsägande image gick till att använda nitar och läder. Rob Halford tyckte inte att bandets utseende matchade musiken och därför behövdes en stor förändring. Succén var omedelbar och massor av andra hårdrocksband inspirerades av stilen.

Glammiga 80-talet

Hårdrock och heavy metal blev sedermera enormt populärt och en bit in på 1980-talet hade man hittat mängder av fans världen över. Genom att blanda hårdrock och pop gjordes musikstilen till något som de flesta kunde ta till sig – särskilt i kombination med power-balladerna som nästan sågs som ett krav hos hårdrocksbanden att ha med i repertoaren. Som många säkert kommer ihåg var 80-talet ett färgglatt årtionde. Detta var något som många av heavy metal-banden inkluderade i sin image, men där glam-grenen av hårdrocken var mest framträdande i form av band som Poison och Bon Jovi med flera. En lite “gulligare” image växte fram för att tilltala fler fans. Till detta hörde stora och permanentade frisyrer.

Dagens hårdrock

Idag är stilen mer varierad än tidigare, helt enkelt eftersom det hunnit växa fram så många olika subkategorier av hårdrocken. Dessutom är det förstås så att trender kommer och går. Vill du följa de senaste trenderna inom kläder är det Best of Brands du ska kolla in. Klädd som en hårdrockare? Det beror helt på vad hårdrock och heavy metal är för just dig.

bezel