Om Nazareth

Älskar du gammal rockmusik? I så fall har du säkert någon gång lyssnat på Nazareth. Deras klassiska låtar har under många år spelats på rockkonserter världen över, på bilradion och på teven och på rockklubbar. Nazareth är ett av världens mest kända hårdrocksband och de hade sin absoluta storhetstid under 70-talet. En av deras mest älskade låtar ‘Love Hurts’ kan kan de flesta låttexten till. Nazareth bildades år 1968 och några år senare, 1973, så fick de sitt stora genombrott i musikvärlden. Plötsligt så visste alla vilka Nazareth var. Bandets sångare, Dan McCafferty gjorde gruppen känd genom sin raspiga röst. Än idag så är Nazareth aktiva inom musikbranschen och gruppen släppte sitt sista album så sent som 2011.

Publik på rockkonsert

Nazareths skapare var förutom sångaren Dan McCafferty även gitarristen Manny Charlton, basisten Pete Agnew och trummisen Darrell Sweet. Medlemmarna har bytts ut flera gånger och nya har tillkommit men Dan var med i bandet ända fram tills 2013. Totalt så har Nazareth släppt inte mindre än 22 studioalbum och 7 livealbum från deras konserter. Nazareth har ofta turnerat världen över och alltid haft många trogna fans. Enklare att älska ett band än Nazareth har det aldrig varit. Deras musik har trollbundit många och balladcovern Love hurts har talat till mångas hjärtan. Love hurts blev direkt en hitlåt och sålde snabbt platinum i såväl Storbritannien som i USA. Den underbara låten låg länge på många topplistor världen över. Det var i Skottland som bandet bildades och de sägs ha varit inspirerade av världsstjärnorna The Beatles och The Rolling Stones när de producerade sin musik. Namnet Nazareth kommer inte från den israeliska staden Nazareth utan från en stad i Pennsylvania med samma namn. Stadens namn fanns med i en sång de tyckte om. Nazareth har turnerat med bland annat Deep Purple.

Därför älskar svenskar Nazareth

Gitarrer och elbaser

Svenskar har alltid haft ett stort musikhjärta. Dansband och hårdrock har alltid spelats i stugorna. Oftast så tycker man om det ena eller andra. Förr hängde man ofta i folkparken för att bugga eller på små klubbar för att lyssna på gitarriff. Därför är det inte märkligt att Nazareth gjorde succé även i Sverige. Hårdrock som deras var vad alla lyssnade på. Efter mycket turnerande nådde Nazareth äntligen Sverige och spelade på Sweden Rock år 2010. Det blev såklart en stor uppslutning av många ivriga fans som ville höra de spela sina klassiska låtar. Bandet var festivalens höjdpunkt och få har så många uppskattade låtar i sin spellista som Nazareth. Bland annat Razamanaz, Hair of the dog och Bad bad boy är sånger som kommer leva vidare länge i historien. Det var Hair of the dog som drog igång bandets karriär på riktigt och i början av 90-talet gjorde Guns N’ Roses en tolkning av den. Det lär säkerligen komma fler schyssta tolkningar av bandets musik i framtiden. I år firar Nazareth 50 år av fantastisk musik och än ses inte slutet på deras succé.

bezel