Om Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne är en legendar inom hårdrocksvärlden av flera anledningar, men kanske främst för att han var sångare och frontfigur i Black Sabbath, ett av de mest inflytelserika hårdrocksbanden genom tiderna som etablerade många av de saker som vi nu tar för givna inom genren, som det ockulta och skräckrelaterade. Bandets namn är till exempel hämtat från skräckfilmen med samma namn från 1963, och Osbourne skrev en låt med samma titel tillsammans med Butler, en låt som frontmannen i Judas Priest, Rob Halford, har kallat ”antagligen den mest ondskefulla låten som någonsin skrivits”. Om man är ett Black Sabbath-fan och vill att ens grannar ska veta det ska man med andra ord slå sig ner i sina utomhusmöbler och spela denna låt på högsta volym.

Osbourne spelade med Black Sabbath i elva år, mellan 1968 (då bandet bildades) och 1979, innan han blev sparkad från gruppen på grund av konflikter med gruppens gitarrist Tony Iommi – konflikter som sannolikt hade sitt ursprung i Osbournes alkohol- och drogproblem. År 2012 återförenades han dock med bandet för att släppa en ny skiva och åka på turné.

Däremellan hann Ozzy som bekant med att vara stjärna i en realityserie, The Osbournes, tillsammans med sin familj. Han har självklart också haft en karriär som soloartist, som han inledde redan 1980, året efter att han blev sparkad från Black Sabbath. Det första albumet han släppte som soloartist var Blizzard of Ozz.

bezel