Om Judas Priest

Bob Dylans låt “The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” var sången som inspirerade Al Atkins, K.K. Downing, Ian Hill och John Ellis att döpa sitt band till Judas Priest år 1969 i England, närmare bestämt Birmingham. Under årens gång har medlemmar i gruppen byts ut. John Ellis som var den första trumslagaren byttes ut året efter starten till Alan More, som senare togs över av Chris Campell. Dessa band medlemmar spelade tillsammans till 1973 då Chris Campell bestämde sig för att lämna gruppen och detsamma gjorde sångaren Al Atkins. Gruppen fick en ny sångare Rob Halford och trummisen John Hinch. De som älskar heavy metal vet hur mäktiga de har varit under sin musik genre och det är det som gjorde att de fick namnet “The metal Gods”. Kanske strömmar musiken just nu ut ur dina högtalare från albumet British Steel som gjordes år 1980. Många av sångerna beskriver en berättelse och även ett budskap som kanske kan vara svårt för många att förstå.

Rock festivaler för headbangers

Varje år, ja faktiskt ända sedan 1992 har band runt om i världen tagit plats på den nu så kallade Sweden Rock festivalen i Blekinge. Många stora band som Iron Maiden, Ozzy Osborne och även Judas Priest Spelar på Sweden Rock 2018, så passa på att köpa biljetter nu innan det är försent. Vem vill inte stå där och sjunga till balladen “Beyond The Realms Of Death” med orden “This is my life, this is my life I’ll decide not you”. Gruppen har gjort många bra låtar under åren och några värda att nämna är Diamonds and Rust som handlar om ett förhållande som Bob Dylan hade med Joan. Man kan säga att förhållandet inte var någon dans på rosor men när Judas Priest gjorde en cover av låten som hade skrivits av Joan Baez fylldes den av magi. En annan låt är Night comes down och detta är en tung låt som skriker ordet “mästerverk”, för det är precis vad denna sången är. Om du inte har hört på den ännu, då är det dags att göra det nu.

The Metal Gods

Över hela världen har människor köpt Judas Priests album och de har sålt 45 miljoner album och mer därtill. Elva av deras album blev tilldelade ett certifikat med platina och guld av Recording Industry Association of America. I början av deras karriär gick det lite trögt då punken fortfarande dominerade, men på 80-talet började det ta fart. Med läderkläder och nitar i s&m stil visade de upp hårdrockens nya sida. Av de fyra medlemmarna som en gång startade gruppen finns det bara två som stannade kvar och det är Ian Hill och Rob Halford (hoppade in 1973). Utöver dem är det Glenn Tipton, Scott Travis och Richie Faulkner. En tråkig nyhet kom ut 2010 då gruppen meddelade att de inte längre skulle göra några spelningar i andra länder efter deras sista turné och den sista blev “The Epitaph Tour” året därefter. I Sverige skulle deras sista uppträde bli 2012, men så blev det inte. Skaffa en privatchaufför när du ska åka till Sweden Rock för att lyssna på Judas Priest.

bezel