Heavy Metal på senare år

Även om många Heavy Metal band fortfarande lever och frodas och säljer slut konserter så kan det inte jämföras med hur det var på 1980-talet. Genrens stora era dog ut i början av 90-talet när den alternativa rocken kom med band som Guns N’ Roses och Nirvana. Denna typ av rock var inspirerad av Heavy Metal på många sätt men stilen skiljde sig och även musikstilen. På 90-talet var det mer populärt att vara mer nedtonad, man skulle vara “äkta” och man ansåg att Heavy Metal var alldeles för “flashigt” och teatraliskt.

En annan typ av metal som övertog strålkastarljuset ifrån Heavy Metal var den genre som kallas för Trash Metal där bland annat band som Metallica, Slayer och Anthrax kom in i bilden. Trash Metal har större likheter med Heavy Metal än vad den alternativa rocken hade som representerades av Guns N’ Roses och Nirvana men det var ändå inte riktigt samma sak. Bland annat förekommer det nästan aldrig lugna ballader inom Heavy Metal vilket det ofta gör inom Trash Metal. Metallicas “one” och “Nothing else matters” är bara två exempel på rockballader.

I slutet av 1990-talet växte en ny våg av metal fram i USA som bland annat Korn och Slipknot. Deras musik är tung och hård som metal ska vara med mer experimentell stil. Skräcktematiken lever dock kvar. Exempelvis uppträder Slipknot alltid i skrämmande masker och många av deras låttexter har att göra med liknande teman som användes inom Heavy Metalgenren.

Under 2000-talet lever Heavy Metal fortfarande kvar men den kommer antagligen aldrig att bli lika stor som under sin storhetsperiod på 1980-talet. Svenska band som Hammerfall, Sabaton och In Flames är exempelvis mycket kända och uppskattade internationellt.

bezel