Om Motörhead

Motörhead bildades år 1975, under det som har kommit att kallas New Wave of British Heavy Metal. De ursprungliga medlemmarna i bandet var Ian ”Lemmy” Kilmister, som stod för sången och spelade bas, Larry Wallis, som spelade gitarr, och Lucas Fox, som spelade trummor. Av dessa var Lemmy den enda medlemmen som var med bandet hela vägen till slutet, och faktum är att det var hans död som gjorde att Motörhead till slut upplöstes år 2015.

Bandet gjorde sina första inspelningar hos United Artists, men detta bolag släppte inte någon skiva med Motörhead förrän det visade sig att de hade framgångar. Vid det laget hade gruppen redan fått ett skivkontrakt med Chiswick, och släppt sitt debutalbum, Motörhead, år 1977. Det var dock inte förrän med sitt fjärde album som gruppen fick sitt verkliga genombrott. Det kom i samband med låten ”Ace of Spades”, som också fått ge albumet sitt namn. Detta album släpptes på bolaget Bronze Records, som Motörhead skrev kontrakt med år 1978.

Motörhead är också ett utmärkt exempel på ett fenomen som kommit att förknippas starkt med heavy metal-genren, nämligen så kallade ”heavy metal-prickar” eller ”rock dots”. Dessa begrepp avser de diakritiska tecken, som prickar över bokstäver, som heavy metal-band ofta använder i sina namn, trots att de inte avser någon förändring av uttalet. Motörhead uttalas till exempel som ”Motorhead”, trots det som för svenskar ter sig som ett ”ö”. Ett exempel på hur fel det kan bli med dessa ”rock dots” var då publiken på en Mötley Crüe-spelning i Tyskland stod och ropade ”Mötli Cry”.

Huruvida man har ”rock dots” eller inte är dock inte det som avgör om man blir framgångsrik eller inte. I Motörheads fall handlade det om att få till den perfekta hitlåten, medan det för andra kan vara en långsam trappa uppåt mot toppen. Om du arbetar för att ta dig till toppen, precis som Motörhead, kan det vara bra att veta att du med hjälp av Frilans Finans kan fakturera utan företag. Det kan göra det lättare när du är i början av din heavy metal-karriär, och inte vill behöva tänka på allt pappersarbete som kommer med att driva ett företag.

bezel